maandag 24 september 2007

‘Politiestaat dringt door tot in schoolgebouw’



AMSTERDAM - Een hogescholengemeenschap in Amsterdam-Oost. Zo'n vijf bewakers blokkeren de toegang tot het schoolgebouw aan het Rhijnspoorplein. Ze worden daarbij geholpen door electronische scanpoortjes, welke je enkel kunt passeren met een geregistreerde schoolpas. Indien men bezoeker is, dient men zich in te schrijven anders kom je er niet in. 'Je kunt het gewoon voelen. De politiestaat dringt door tot in ons schoolgebouw.', zegt een student.

Verschrikkelijk vindt hij de ontwikkeling, maar bovenal zorgwekkend. Hij vraagt zich af wat er hierop volgt, want het schoolgebouw is al voorzien van 66 beveiligingscamera's. Het gebouw geeft de indruk beter beveiligd te zijn dan een jeugdinrichting. Dit tot ergernis van de studenten en de bezoekers. 'Maar ach, je doet er niets aan', zegt een andere student. 'Die mannen in blauw bij ons voor de deur doen enkel hun werk, net als de poortjes en de camera's. Je kunt het hen niet kwalijk nemen', zegt hij vol overtuiging.

Wie de moeite neemt het gebouw te bezoeken zal zien dat het verhaal van de studenten verre van overdreven is. Er staan inderdaad een hand vol bewakers de toegang te blokkeren, ondersteund door aan de grond genagelde scanpoortjes. De directeur van het schoolgebouw wenst niet te reageren. Ook aan de balie worden we niets wijzer over waarom deze maatregelen zijn getroffen. Is er dan toch zo'n sprake van terrorismedreiging?

Vorig schooljaar zorgde selectieve tascontroles onder studenten van het hogeschoolgebouw naast het Amstelstation, al voor enige onrust en frustratie onder studenten. Nu een aantal van hen is verhuisd naar het nieuwe gebouw aan het Rhijnspoorplein, en iedere dag met de veiligheidsmaatregels wordt geconfronteerd, is de maat vol.

Een aantal studenten is al bezig met het oprichten van een comité om een handtekeningenactie te houden onder studenten. De oprichtster verklaart dat het initiatief in het leven is geroepen, omdat er sprake is van privacy schending. De
privacyschending is volgens haar mogelijk doordat er in 2005 een Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht is ingevoerd. Ze verklaart in de toekomst nog meer leden te willen verzamelen, om op die manier voldoende handtekeningen bij elkaar te
krijgen, om de uitwassen van de politiestaat te elimineren. Tot zover de comité-oprichtster die graag onbekend wil blijven.

1 opmerking:

Droeftoetert zei

ik ben voor één op één persoonlijke beveiliging, ook buiten het gebouw. Als ik een broodje ga halen loopt er maar iemand mee voor de veiligheid...