dinsdag 11 september 2007

Hoofdstuk 7: Don’t be evil Ricky Ong

Larry Page richtte samen met zijn studie genoot Sergey Brin, Google op. Het idee was om gewoon een simpele zoekmachine op het internet die je direct de resultaten geeft waar je naar zoekt. Binnen de kortste keren was het de meest succesvolle zoekmachine op aarde.

Lang niet iedereen was even blij met de ontwikkelingen van de technologie. Ted Kaczynski was daar een van. Ted was een studente wiskunde aan de Harvard. Hij zag de ontwikkelingen van de technologie als een gevaar voor de maatschappij. Op zevenentwintig jarige leeftijd verliet hij school om zich buiten te sluiten van deze technocratische samenleving. Hij was bang dat op den duur de computer brein deze wereld zal overnemen. Echt honderd procent was Ted niet, nu nog steeds niet.

Kunstmatige Intelligentie werd een begrip in het technologie wereldje. De computers worden steeds slimmer en de angst voor overname van deze wereld door computers is groot. Page benadrukt nog wel dat er een verschil is tussen informatie hebben en informatie gebruiken. Page visie is dan ook om een Kunstmatige Intelligentie te hebben die de gevonden informatie op een wijze manier gebruikt.

Informatie die werd gegeven op Google, was volgens Jaron Lanier, net als een bijbel. We zien er informatie staan, maar weten niet zeker of het echt waar is. Door al het informatie op het internet die wordt aangeboden door Google, heeft de zogenoemde Strong artificial intelligence de informatie om voor zich zelf te denken en zal jou uiteindelijk de les vertellen. Die angst blijft bestaan.

Page en Brin hebben met Google slechts de beste bedoelingen. Een simpele zoekmachine die je antwoord geeft op je vragen. Don’t be evil slaat ook op dat Google je geen kwaad doet.

Google Think is een nanobot die weet wie wij zijn, en wat wij willen en waarom. Zou deze variant van Google in onze maatschappij terecht moeten komen? De toekomst zal het ons vertellen.

Hoofdstuk 7 in 1 zin: De ontwikkelingen van Google zijn indrukwekkend, maar moeten we oppassen dat de Strong Artificial Intelligence niet de mensheid overneemt?

Citaat: “Google ging over techniek, over Cool Stuff , en mocht geen domme geldmachine worden zoals Microsoft”

Geen opmerkingen: